Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

nem hétköznapi feminizmus

Képzeljük el, hogy pornósok oktatnak ki a gyereknevelésről

2020. június 15. - Lilja

Egy új-zélandi "társadalmi célú hirdetésben" meztelen pornósok kopogtatnak be egy anyukához. Felvilágosítják, hogy a fia őket nézi, és hogy a pornóban nem feltétlenül úgy viselkednek, mint a való életben, ezért neki mint szülőnek az a dolga, hogy beszéljen erről a gyerekével.

A hirdetés egy kampánysorozat része, amely a (nem csak a) gyerekeket fenyegető online veszélyforrásokról szól. A pornó témájú videón keresztül különösen jól nyomon követhető, hogyan rajzolják ki ezek a videók a "társadalmi" problémákat és a különböző szereplők felelősségét: ezek a "társadalmi" célú hirdetések megbeszélés és felvilágosítás szintjén megoldható problémákat tételeznek és bizonyos egyének (a szülők) felelősségére fókuszálnak az ipari és politikai lobbik helyett. Az alábbiakban kiemelek pár kulcsmozzanatot a pornó témájú videóból, amelyek sajátos képest festenek a pornó körüli problémákról. 

1. A videó a pornóipar káros hatásait áthárítja a szülőkre. Az egész videó a történetbeli anya nevelgetéséről szól, a videó végén pedig expliciten ki van oktatva, hogy tudja, mit kell tennie. A helyzet eközben az, hogy a szülők többnyire nem azért nem tudnak mit kezdeni azzal a helyzettel, hogy a gyerekük pornót néz, mert hülyék, "maradiak" vagy bármely egyéb oknál fogva rossz szülők, hanem mert egy ennyire káros iparág az élet minden területét átszövő hatásaival egyéni szinten nagyon nehéz mit kezdeni. Egészen groteszk társadalmi célú hirdetésnek nevezni egy videót, ami épp a társadalmit és vele a gazdaságit és a politikait hagyja ki a képletből, miközben a szülők egyéni felelősségét állítja a középpontba. (Nem mintha lennének kétségeim afelől, egyébként miket szoktak "társadalmi célú hirdetésnek" nevezni.)

2. A hirdetés azt üzeni, hogy csak egy kisebb probléma van a pornónézéssel, ez pedig a valóság és a fikció közti diszkrepancia, amit viszont megfelelő edukációval kezelni lehet. Amit kifejezetten elhallgat a videó, hogy a pornó lényege az erőszak, egész pontosan a nők elleni erőszak. A pornóipar és annak alapvetően és lényegileg káros hatásai ki vannak írva ebből a narratívából, a probléma a videóban pusztán annyi, hogy a gyerekek félreérthetik, ezért el kell nekik magyarázni, hogy a világ nem ilyen. Természetesen miközben egy egész iparág épül arra, hogy azt gondolják, hogy a szex olyan, mint a pornóban látják. Az van tehát szőnyeg alá söpörve, hogy a pornónak óriási hatása van a szexualitásra, és pont ez is a lényege.

3. A videó továbbá azt üzeni, hogy ezek a kérdések racionális szinten dőlnek el, miközben a pornó alapvetően huzalozza újra az agyat. Minél fiatalabban kezd el valaki pornót nézni, annál alapvetőbben befolyásolja a zsigeri érzéseit a szexuális kapcsolatokról. Lehet értelme megbeszélni a gyerekkel, hogy a szexualitás nem feltétlenül kell, hogy ilyen legyen, de nyilvánvalóan vajmi kevés hatása lesz ahhoz a képáradathoz képest, amely nap mint nap éri és amely lényegénél fogva függővé tesz és a mind durvább és durvább pornó irányába tereli az embert.

4. A videóban megjelenő gyerek kb. 12 éves lehet, a videó azt normalizálja, hogy 12 éves gyerekek pornót néznek. Azt tudhatjuk meg tehát, hogy nincs ezzel semmi probléma, csak megfelelően el kell neki magyarázni, hogy a szexhez beleegyezés is kell, és máris minden rendben van! Mindezt cukiskodó hangvétellel kapjuk.

5. A videó kifejezetten hangsúlyozza az ítélkezésmentességet, ami azonban nem csak a gyerekekre van vonatkoztatva, hanem általában a pornóra. A hasonló narratívákban az ítélkezés és a kritika rendszerint össze van csúsztatva. Ezzel szemben nyilvánvalóan nem azt gondolom, hogy a gyerekek hibásak azért, hogy mára kikerülhetetlenné vált a pornó. Az iparág és az abból profitálók felelősségét viszont igenis fel kell vetni. Ahogy azt is, hogy jó dolog-e, hogy manapság már 8 éves gyerekek is könnyedén hozzáférnek a pornóhoz és ebben a korban már sokan rá is szoknak.

A videó tehát alapvetően a pornó káros hatásait söpri szőnyeg alá, a felelősséget pedig a szülőkre hárítja. Olyan ez a videó, mintha tényleg pornósok csinálták volna, azaz nem csak a történet szintjén oktatják ki pornósok az anyukát a felelősségéről, hanem a pornóipart normalizáló videó is kioktatja az általa megcélzott szülőket. 

És hogy miért is érdekes ez Magyarországon? Például mert az összes liberális média az indextől a 444-en és 24.hu-n át a hvg.hu-ig progresszív jótéteményként mutatta be a pornóipar eme PR-ját, ezek közül több ráadásul címlapon. Ebben persze nincs semmi meglepő azok után, hogy a pornóipar reklámjait ezek a médiák rendszerint hírként jelenítik meg, ahogy arról korántsem teljes gyűjtésünk is tanúskodik.

Nemes Laura

süti beállítások módosítása